Συνάντηση με τον Θεόδωρο Θαλασσινό

Διευθυντή του Γραφείου Κύπρου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Υπήρξε συναντίληψη σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν. Ως ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κύπρου, ΙΕΠ, διαβεβαιώσαμε ότι η πολύπλευρη προσπάθεια για ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου Ελλάδας είναι ακατάπαυστη και συνάμα δημιουργική. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, η ακτοπλοϊκή σύνδεση και η διοργάνωση θεματικών εκδρομών στην Ελλάδα, τέθηκαν ψηλά στις προτεραιότητες μας.

Η συνεργασία μας θα γίνει στενότερη κυρίως στον τομέα του κεφαλαίου ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ως ΙΕΠ ΕπιΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ - Η πιο όμορφη χώρα του κόσμου! Επίκειται ανακοίνωση εκδηλώσεων μας με συλλόγους της Ελλάδας χορευτικούς, χορωδίες, μουσικά σχήματα και περιηγήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10χρονα του ΕΠ www.iep.org.cy

Συνάντηση με την πρώτη Πρύτανη του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη

Ενημέρωση από πρώτο χέρι είχαμε για το Σκοπιανό το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση με την πρώτη Πρύτανη του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη και τον συντονιστή του αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας Όθωνα Ιακωβίδη. Επίσης συζητήθηκαν τα μείζονα θέματα του Ελληνισμού, όπως Κυπριακό ΑΟΖ Βορειοηπειρωτικό κλπ. Ετοιμάζουμε εξειδικευμένη Ημερίδα στην Κύπρο μέσα στο 2020 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10χρονα του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κύπρου. Νεότερα, λίαν προσεχώς!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΟΛΥΜΠΙΑ  ΕΝ  ΔΙΩ  2020»

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού δέχεται αιτήσεις  για συμμετοχή Κυπριακών φορέων  στο Ετήσιο Φεστιβάλ  <<Ολύμπια Εν Δίω 2020 >>  το οποίο θα παγματοποιηθεί  στο  Αρχαίο Θέατρο του Δίου  και στην ευρύτερη περιοχή  Κατερίνης – Πιερίας και Ολύμπου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου 2020.  Το φεστιβάλ τελεί  υπό την αιγίδα  του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Τουρισμού του Υπουργείου Διοικητικών και Εσωτερικής Μεταρρύθμισης (πρώην Μακεδονίας – Θράκης) και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ :

Σχολεία  δημόσια και  ιδιωτικά [ Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια ] 

Ομάδες Νεολαίας  και Φοιτητών 

Συλλόγους  και Χορωδίες

Σχολές  Χορού και άλλους πολιτιστικούς  φορείς
 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

 Παραδοσιακών χορών/ μουσικών / χορωδιακών / θεατρικών παραστάσεων και άλλων συναφών έργων.

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ: 

Η συμμετοχή συνδυάζεται με περιηγήσεις - ξεναγήσεις στη  γύρω περιοχή με επίκεντρο τον Όλυμπο, τον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου και τη Θεσσαλονίκη.

Για τις  μαθητικές  συμμετοχές προσφέρεται  οργανωμένη αποστολή  σε επιχορηγημένη τιμή [δωρεά διαμονή για τρία βράδια στη Σκοτίνα  Πιερίας]. Για τις  υπόλοιπες κατηγορίες  προσφέρεται οργανωμένη αποστολή σε επιχορηγημένη τιμή.  

Πληροφορίες – συμμετοχές : in.el.politismou@gmail.com  ή  99444000                                                                                                                                    

Σήμα κινδύνου για το Δημογραφικό  έστειλαν,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης και αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού σε πρόσφατη συνάντηση τους.  Ο κ. Χριστοφίδης  τόνισε  ότι ο δείκτης υπογεννητικότητας μειώθηκε αισθητά  καθιστώντας το Δημογραφικό ως το κατεξοχήν   εθνικό  πρόβλημα  μετά το Κυπριακό.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΕΠ  Ξενής Χ. Ξενοφώντος  υπογράμμισε πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα καθιστώντας το Δημογραφικό  μέγιστο εθνικό και κοινωνικό θέμα του  συνόλου του Ελληνισμού. Το Δημογραφικό προλαμβάνει τη μορφή βραδυφλεγούς βόμβας, σημείωσε, καθώς σε λιγότερο από  30  χρόνια,  θα αποτελούμε ως  Ελληνες μειονότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στη Μητρόπολη. Ιδιαίτερα  στην Κύπρο, που  το πρόβλημα είναι πιό ευαίσθητο λόγω της  συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής , η Πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει το ταχύτερον συγκεκριμένη στρατηγική  με  γενναιόδωρα  κίνητρα στήριξης της Οικογένειας , για άμβλυνση του.
 

Στα θέματα Παιδείας, ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την   ικανοποίηση του  τόσο για το υψηλό επίπεδο του Κρατικου Πανεπιστημίου,  όσο και για τις διαβεβαιώσεις  του Πρύτανη ότι η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας συνεχώς διευρύνεται και αναβαθμίζεται. Ταυτόχρονα, διατύπωσε την ανησυχία του για τις επισημάνσεις του Πρύτανη ότι ιδιωτικά συμφέροντα υπονομεύουν το κρατικό Πανεπιστήμιο, διαμηνύοντας ότι θα γίνουν διαβήματα προς την Πολιτεία για να εκλείψουν φαινόμενα που υποσκάπτουν την κρατική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Καταλήγοντας,  διαπίστωσε ότι κινείται  προς την ορθή κατεύθυνση η  προσπάθεια του Πρύτανη και των Πανεπιστημιακών αρχών γενικότερα,  για προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από την Ελλάδα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Στη συνάντηση, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξέφρασαν την πρόθεση τους να υπογράψουν  πρωτόκολλο συνεργασίας .   Η αντιπροσωπεία του ΙΕΠ εκτός από τον πρόεδρο Ξενή Χ. Ξενοφώντος, απαρτίζετο από  τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Δανάη Γεωργιάδου, Μαρία Χατζηστυλλή, Παντελίτσα Μάρκου και την επιστημονική σύμβουλο Μερσίλεια  Αναστασιάδου.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 9 /12/19

Έντονη ανησυχία   ΙΕΠ και Πανεπιστημίου  Κύπρου:

Προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις το Δημογραφικό

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ  ΜΙΧΑΛΗ  ΒΙΟΛΑΡΗ

Συνάντηση με τον  δημοφιλή συμπατριώτης μας τραγουδιστή  Μιχάλη Βιολάρη είχε στη Λάρνακα ο πρόεδρος του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΙΕΠ,  Ξενής Χ. Ξενοφώντος. Συζητήθηκαν θέματα πολιτιστικού  και εθνικού περιεχομένου.  Εκφράσθηκε έντονη ανησυχία για τα  κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά μας πράγματα. Τονίσθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις υγιείς δυνάμεις  σε Κύπρο και Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της κοινωνικής  ανασυγκρότησης της  πολιτισμικής άνοιξης  και της εθνικής αναγέννησης.

Ο κ. Ξενοφώντος διαβίβασε την επιθυμία του ΙΕΠ να βραβεύσει τον Μιχάλη Βιολάρη για την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυπριακού τραγουδιού και  τη διάδοση της ποιοτικής μουσικής στον Ελληνικό χώρο και στους όπου γής  Έλληνες. Το μνημειώδες έργο του   με την  ανεξίτηλη  σφραγίδα  ΝΕΟ ΚΥΜΑ ,  ΤΑ ΚΥΠΡΙΩΤΙΚΑ  και το ΚΑΙΡΩΝ  ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ αναδεικνύουν τον Μιχάλη Βιολάρη ως πανάξιο  υμνωδό των  πόθων και των δικαίων της Κύπρου και του Ελληνισμού. Στο πλαίσιο των  εκδηλώσεν για τα  10χρονα του ΙΕΠ το 2020,  εντάσσονται πολιτιστικά δρώμενα  με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Βιολάρη. Είναι επιδίωξη  μας, να μυήσουμε τη νέα γενιά στο καλό Ελληνικό τραγούδι  το οποίο ο Μιχαλης Βιολάρης υπηρετεί εδώ και πέντε δεκαετίες με σεμνότητα, ταπεινότητα και αφωσίωση σε ιδανικά υψηλά και ωραία.  Προσδοκούμε ότι θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να μας  προσφέρεις όμορφες στιγμές  αγαλλίασης, κι εθνικής ανάτασης  σε μιά ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για τον Ελληνισμό.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Νοέμβριος 2019  

Η  Ετήσια  Γενική  Εκλογική Συνέλευση του  Ινστιτούτου  Ελληνικού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019  στις 6.30 μ.μ. στο οίκημα του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια στη Λευκωσία  [ οδος Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου 7 , πίσω από το Ταχυδρομείο και τον  Ερυθρό Σταυρό ].   

 

Η  υποβολή υποψηφιοτήτων  λήγει  72 ώρες πρίν από την  ώρα έναρξη των εργασιών της  Γ.Σ.  Υποψηφιότητες  υποβάλλονται   στην ηλεκτρονική διεύθυνση savvides.t.v@cytanet.com.cy  ή  in.el.politismou@gmail.com  αναφέροντας  κατά πόσον   η υποψηφιότητα αφορά  τη  θέση του  Προέδρου  ή   θέση στο  εννιαμελές  Διοικητικό Συμβούλιο.  Για επιβεβαίωση  λήψη  της  αίτησης,  οι υποψήφιοι  δέον  όπως  επικοινωνούν  με  μήνυμα ή τηλεφωνικώς  στο  99444000 ή  99535232.

 

Δικαίωμα του εκλέγειν  και εκλέγεσθαι έχουν τα Τακτικά Μέλη  που έχουν πληρωμένες τις συνδρομές τους για τα έτη 2018 και 2019. Το Καταστατικό  είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα  www.iep.org.cy  στη θέση  Ταυτότητα.

ΓΕΝΙΚΗΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΙΕΠ

Το Ινστιτούτο   Ελληνικού Πολιτισμού, ΙΕΠ, υποδέχεται  στην Κύπρο στις 21-25 Νοεμβρίου 2019,  πολυμελή αντιπροσωπεία του Μορφωτικού  Συλλόγου  « Η Ορεστίς»  Άργους Ορεστικού  Καστοριάς, με  παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα και χορωδία.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις  6 μ.μ.  στο μέγαρο της ΣΕΚ στον Στρόβολο,  η  <<Ορεστίς>> θα  παρουσιάσει  καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Φιλολογικού Μνημοσύνου προς τιμήν του πρώην γενικού γραμματέα της ΣΕΚ,  αγωνιστή της ΕΟΚΑ, αείμνηστου Μιχαλάκη Ιωάννου. Κύριος ομιλητής, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Το Σάββατο 23/11 στις 8 μ.μ.  το  Ινστιτούτο  Ελληνικού Πολιτισμού  διοργανώνει Μουσική – Χορευτική  βραδυά  στην αίθουσα δεξιώσεων  ΝΑVΑRΙΝΟ  [οδός  Ναβαρίνου 1] στη Λευκωσία με συμμετοχή του χορευτικού  συγκροτήματος  <<  Η Ορεστίς>>.  Η βραδυά  θα  διανθιστεί με Ελληνικό γλέντι και χορό.  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης,  θα τιμηθούν  oι ξεναγοί των εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα,  Σία Κεραμάρη και  Γιάννης Πλίτσης. Είσοδος με φαγητό και ποτό €20.  Δηλώσεις συμμετοχής  99 373 000.   

Την Κυριακή  24/11 στις 7 μ.μ.  η Χορωδία και το Χορευτικό ''Η Ορεστίς'',  η Χορευτική Ομάδα Αρεδιού και η ομάδα παραδοσιακού χορού του Χοροδιδασκαλείου ''Ρύμβος'' θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτική παράσταση που θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο του Β Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας στη Μαλούντα.

 Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και το Κέντρο Τέχνης και Βιωματικής μάθησης Όλβιον.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκδηλώσεις  Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

  • facebook-square