ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ηλεκτρονική  διεύθυνση

 in.el.politismou @gmail.com 

 xfontos@cytanet.com.cy

Γραφεία
ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ "
Αγίου Ιωάννη 7, Στρόβολος  1687
Λευκωσία - Κύπρος


Διοικητικό Συμβούλιο                         Τηλέφωνο

 

Ξενής  Ξενοφώντος  πρόεδρος                          99 444000

Μίμης Θεοδότου  αντιπρόεδρος,                      99 778332

Βασιλική Σαββίδου  γενικός γραμματέας        99 535232

Σωτήρης Βαρνάβα  γενικός οργανωτικός        99 693594

Σταύρος Συκοπετρίτης  ταμίας                          99 434345  Γιώργος Νικολάου  μέλος                                    99 628227

Έλενα Οδυσσέως  μέλος                                      99 577300

Μόνικα Λιατήρη  μέλος                                       99 537235

Χρίστος Χατζηαθανασίου  μέλος                       99 376467

Αντώνης Χατζίκκος   μέλος                                 99 607092

Μαρία Χατζηστυλλή    μέλος                              99 414631

Παντελίτσα Μάρκου    μέλος                              99 585359

Δανάη Γεωργιάδου   μέλος                                  99 446812

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ
 

Το «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» είναι ένας πολυδιάστατος μή κερδοσκοπικός οργανισμός πολλαπλής δράσης που θα παρεμβαίνει ενεργά στο καθημερινό γίγνεσθαι για προώθηση των αρχών του και υλοποίηση των σκοπών του. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

α) Η λύση του Κυπριακού Ζητήματος θα πρέπει να είναι δίκαιη, δημοκρατική, εθνικά αποδεκτή, να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο και να διασφαλίζει την φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη Γη των προγόνων του.

β) Ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να τυγχάνει εκπαίδευσης η οποία να στηρίζεται στην εθνική του ταυτότητα προάγοντας την εθνική του φυσιογνωμία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή του.

γ) Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προσφέρει Ελληνική Παιδεία και ανθρωποκεντρική αγωγή προς τα Ελληνόπουλα της Κύπρου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι την πανεπιστημιακή.

δ) Η συνεχής παρέμβαση για ενίσχυση της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας στην Κύπρο καθώς και η αδιάκοπη προσπάθεια για επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ε) Η διάδοση και ενίσχυση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης.

ζ) Το Σωματείο απέχει από οποιαδήποτε κομματική τοποθέτηση ή δραστηριότητα και έχει υπερκομματικό χαρακτήρα. ΣΚΟΠΟΙ

α) Η καλλιέργεια, διάδοση και προβολή της Ιστορίας, της Γραμματείας, της Λογοτεχνίας, της Τέχνης, της Θρησκείας, της Γλώσσας, του Αθλητισμού, του Ολυμπιακού Πνεύματος της Πολιτικής Ηθικής και κάθε άλλης πτυχής του Ελληνικού Πολιτισμού.

β) Η προαγωγή των ακατάλυτων ιδεωδών του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού που είναι η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Αγάπη, η Δικαιοσύνη, η Θυσία και η Ειρήνη.

γ) Η διατήρηση άσβεστης της μνήμης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -59 και των μείζονων απελευθερωτικών αγώνων του Έθνους και του Γένους των Ελλήνων.

δ) Η συνεχής και πολύπλευρη σύσφιξη των αδελφικών δεσμών και των σχέσεων του Ελληνισμού της Κύπρου με την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό. Ιδιαίτερες σχέσεις θα συνάπτονται με τον όπου γης ξερριζωμένο και δυσπραγούντα Ελληνισμό.

ε) Η πνευματική ανάπτυξη των μελών μέσα στα πλαίσια των εθνικών, ηθικών, οικογενειακών, θρησκευτικών και ελληνικών παραδόσεων και αρχών και η διαφύλαξη του εθνικού φρονήματος για εξυπηρέτηση της πατρίδας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΙΕΠ  4/12/19 ΟΙΚΗΜΑ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ     

 

Ημερήσια Διάταξη

 

1 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ2 ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ3 ΕΓΚΡΙΣΗ  1, 2 [πιό πάνω ] 4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ 5 ΕΚΛΟΓΕΣ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Ετήσια Εκλογική Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 6:30 μ.μ. στο οίκημα της Αδούλωτης Κερύνειας, στον Στρόβολο. Επειδή δεν διαπιστώθηκε απαρτία, οι εργασίες της, βάσει του καταστατικού, αναβλήθηκαν για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεκίνησαν κανονικά, αφού όσα άτομα παρίσταντο αποτελούσαν απαρτία.

Η Ετήσια Εκλογική Γενική Συνέλευση διελάμβανε τα πιο κάτω θέματα: Πεπραγμένα-Έκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, Ταμειακή Έκθεση, Έγκριση των ως άνω δύο Eκθέσεων, Ορισμός Εγκεκριμένου Ελεγκτή, Εκλογές για ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία.

Ο  απερχόμενος πρόεδρος, Ξενής Ξενοφώντος, ανέλυσε τα πεπραγμένα και την έκθεση δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.Ο απερχόμενος ταμίας Σταύρος Συκοπετρίτης παρουσίασε και επεξήγησε την ταμειακή έκθεση, η οποία υπεγράφη από τον Εγκεκριμένο Ελεγκτή, Γρηγόρη Δημητρίου.Και οι δύο εκθέσεις ενεκρίθηκαν ομόφωνα. Η γενική συνέλευση επαναδιόρισε τον Γρηγόρη Δημητρίου ως Ελεγκτή για την επόμενη διετία.

Πρόεδρος για την επόμενη διετία επανεξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο, ο Ξενής Ξενοφώντος, ο οποίος ανέπτυξε συνοπτικά τους στόχους της επόμενης διετίας, εν όψει και της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ίδρυση του ΙΕΠ.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ   &  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

Το έργο που επιτελέσθηκε κατά τη διετία 2018-19, κρίνεται σε γενικές  γραμμές  ικανοποιητικό. Το 2019  διανθίστηκε με τις πιό κάτω δράσεις.

Εκδηλώσεις

Α. Γιορτή Γραμμάτων  σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας.  Τιμήθηκε  ο πρώην  Λυκειάρχης Γαβριήλ Μηνάς   Β. Οικουμενικός  Ελληνισμός,   σε συνεργασία με  την  Αδούλωτη Κερύνεια καιπαρουσίαση καλλιτεχνικού μουσικού προγράμματος από τη Λυρική Σκηνή Λεμεσού.Γ. Επίσκεψη Μορφωτικου Συλλόγου  <<ΗΟρεστίς >>  Άργους Ορεστικόυ Καστοριάς  στην Κύπρο στις 21-25 Νοεμβρίου με 55 μελή απσοτολή η οποία ξεναγήθηκε στα κυριότερα αξιοθέατα και τους ιερούς ιστορικους χώρους  της  ελεύθερης νήσου.  Δόθηκαν τρείς παραστάσεις με το Χορευτικό συγκρότημα και  την Πολυφωνική χορωδία του συλλόγου  <<Η Ορεστίς>>.  Μία  παράσταση στο μέγαρο της  ΣΕΚ   σε  συνεργασία  με τη ΣΕΚ ,  το Ιδρυμα Απελευθερωτικου Αγώνα ΕΟΚΑ  και τον ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου   προς τιμή του  πρώην γενικου γραμματέα της ΣΕΚ , αγωνιστή  της ΕΟΚΑ  Μιχαλάκη Ιωάννου.   Μία μουσικοχορευτική βραδυά στην αίθουσα ΝΑΒΑΡΙΝΟ στη Λευκωσία όπου τιμήθηκαν   οι  Ελλαδίτες ξεναγοί των εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα,  Αθανασία Κεραμάρη και Ιωάννης  Πλίτσης.Μία παρράσταση στο Αρεδιού  σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον χορευτικό  σύλλογο <<Ρύμβος>>  Λευκωσίας.Δ. Μέλη του Δ.Σ  και μέλη του Ινστιτούτου, συμμετείχαν σε  εκδηλώσεις που διοργάνωσαν  συνεργαζόμενοι φορείς , όπως  η Πρεσβεία της  Ελλάδας , οι  μουσικοχορετικοί  σύλλογοι  Ρύμβος και Λυγερή,   οι Σύνδεσμοι  Αγωνιστών ΕΟΚΑ, η ΕΛΔΥΚ, η Αδούλωτη Κερύνεια, ο  Όμιλος Πνευματικής Ανανέωσης ,  το Τμήμα Ερευνών  και Μελετών Πανεπιστημίου Λευκωσίας  κλπ.

Επαφές  Ελλάδας

Οι επαφέςτου προέδρου  και  μελών του Δ.Σ στην   Ελλάδα συνεχίσθηκαν και διευρύνθηκαν.  Έγιναν συναντήσεις  με τους ακόλουθους φορείς:
ΑΚΡΙΤΕΣ  Έβρου, Απόλλων Τρικάλων, ΕΜΟΔ,  Δεσκάτης  Γρεβενών,  Σύλλογος  Πραμαντιωτών Άρτας, Φορείς  της Περιφέρειας Θεσσαλίαςκαι Ηπείρου,  Νέος  Περειφεριάρχης Πελοποννήσου, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Πρόεδρος και ιδρυτής  Μουσείου παραδοσιακής Φορεσιάς Καρέλια Καλαμάτας κυρία Βικτώρια Καρέλια,   Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Γιώργος Καψάλης , Ορεστίς  Άργους Ορεστικου Καστοριάς ,Λαικότροπος Σύλλογος Καβάλας,  Σύλλογος  Κυπρίων Νομού  Ξάνθης , Δήμαρχος  Αριδαίας ,  Πολιτιστικός σύλλογος Λουτρακίου  - Λουτρά Πόζαρ,  Ανώτατα ηγετικά στελέχη  του  συνεχιζόμενου αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας  και  ακύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών, Ιωάννης  Καζάζης  πρόεδρος  Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας,  Πρόεδρος   Πανελλήνιας  Ένωσης  Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

 

Επαφές Κύπρου

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου , Ανδρέας Θεοφάνους  πρόεδρος   Κέντρου Ευρωπαικώνκαι  Διεθνών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Λευκωσίας,Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Αγλαντζιάς, Δήμαρχος Αγίας Νάπας,  Διοικητής ΕΛΔΥΚ  Διευθυντής  του ΕΟΤ Κύπρου στην παρουσία του αντιπροέδρου ΕΟΤ Ελλάδας, Μας επισκέφθηκε στη Λευκωσία η  Στέλλα Χαιτίδου, πρόεδρος του συλλόγου Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας την οποία ξεναγήσαμε στον Τύμβο, στα Φυλακισμένα Μνήματα και αλλού, Ανδρέας Δημητρίου πρόεδρος Κυπριακής  Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής, Έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην  ανέγερση Ορθόδοξου ναού στο  Παλέρμο της Ιταλίας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του σωματείου ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗ  υπό τον πάτερ  Μιχάλη της  Εκκλησία Παναγίας  Τράχωνα.Εντείναμε τις  πολύπλευρες πιέσεις ακόμη και σε ανώτατο Πολιτειακό επίπεδο για δρομολόγηση της ακτοπλοικής γραμμής  Κύπρου Ελλάδας  σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε το Ινστιτούτο εδώ και μία οκταετία.Θέσαμε υπό την αιγίδα μας εκδρομές  Κυπριακών συλλόγων και οργανώσεων   στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις σχέσεις μας με την Κοινωνία π. χ Ρύμβος,  Πρεσβύτεροι Κερύνειας, Κοινότητα Σιας.

Εκδρομές  Ελλάδα  - Ν. Ιταλία – Κωνσταντινούπολη

Πραγματοποιήθηκαν  με επιτυχία  12 εκδρομές  εκτός Κύπρου.  10 στην Ελλάδα, μία για πρώτη φορά στην  Κωνσταντινούπολη και μία στην Κάτω  Ιταλία – Σικελία Ελληνόφωνα χωριά Καλαβρίας. Στην καθιερωμένη ετήσια εκδρομή <<Σίμος Νησιώτης>> διοργανώσαμε εκδήλωση στην Καβάλα με τον  σύλλογο Λαικότροπο Καβάλας με συμμετοχή του  Μουσικοχορετικού  συγκροτήματος ΛΥΓΕΡΗ ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας.  Η εκδρομή <<Σίμος Νησιώτης>> και άλλες  δύο ήταν  μερικώς επιχορηγημένες.  Δώσαμε τη χρυσή ευκαιρία σε μέλη και φίλους να απολαύσουν διακοπές  στην  Ελλάδα  στην περίοδο αιχμής Ιουλίου - Αυγούστου σε πολύ χαμηλή τιμή, μέσω των ναυλωμένων πτήσεων Λάρνακας – Καλαμάτας.Στόχος, να  γίνουν περισσότερες θεματικές εκδρομές σε θέματα πολιτισμού και ιστορίας  και να ξαπλωθούν σε μέρη εκτός Ελλάδας  όπου υπάρχει  Ελληνικό και Ελληνορθόδοξο ενδιαφέρον. Το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη διοργάνωση και ανάπτυξη του τομέα των εκδρομών είναι πλέον  τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια προς Ελλάδα  και  οι σκληροί δεσμευτικοί όροι  που επιβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες στην εξασφάλιση εισιτηρίων αφού θέλουν μεγάλη προκαταβολή και  νομική δέσμευση 90- 100% για πληρωμή τους.

Οργανωτικά

Ολοκληρώθηκε το  μηχανογραφικό σύστημα των μελών και φίλων ύστερα από αξιέπαινη δουλειά της συσταθείσας ομάδας υπό  τον  αντιπρόεδρο , τη γενική γραμματέα, τον γενικό οργανωτικό και άλλα μέλη του Δ.Σ.                   Θεωρώ ότι δεν καταφέραμε  να εγγράψουμε αρκετά  νέα  Τακτικά Μέλη, ωστόσο πετύχαμε να αυξήσουμε θεαματικά τον αριθμό Φίλων, κυρίως μέσω των εκδρομών μας στην Ελλάδα τις οποίες το κοινό αγκαλιάζει θερμά ολοένα και περισσότερο.

Βασικοί στόχοι 2020 – 21

Σας ευχαριστώ για  την  επανεκλογή μου στη θέση του προέδρου. Με την  ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καταθέσω τηλεγραφικά τους κυριότερους στόχους της  επόμενης  διετούς θητείας.

1. Αύξηση του αριθμού των  συνειδητών και ενεργών μελών. Αυτό  δύναται να επιτευχθεί  μέσω εξειδικευμένης οργανωτικής εκστρατείας και ισχυρής οργανωτικής  επιτροπής  αλλά  και  διεύρυνσης της δράσης μας  μέσα στην Κοινωνία των Πολιτών.

2. Αύξηση των οικονομικών πόρων μέσω  χορηγιών εταιρειών και δημοσίων φορέων,  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αύξηση του αριθμού των Μελών και Φίλων και οπωσδήποτε με  ενεργοποίηση των υπαρχόντων μελών.

3. Διοργάνωση καινοτόμων και σημαδιακών εκδηλώσεις μέσα στο 2020 στο πλαίσιο των 10  χρόνων από την Ιδρυτική μας Συνέλευση στις 4 Φεβρουαρίου 2010.  Ήδη, έχουν κατατεθεί προτάσεις από  τα πλείστα  μέλη του απερχόμενου Δ.Σ και από νέα μέλη τα οποία εξέφρασαν να συνδράμουν στην περαιτέρω  στελέχωση του Ινστιτούτου.  Οι προτάσεις άρχισαν να αξιολογούνται   και θα τεθούν ενώπιον της πρώτης συνεδρίας του νέου Δ.Σ μετά τον καταρτισμό του σε σώμα.Ήδη έχουν προεπιλεγεί 4 εκδηλώσεις.- Πολιτιστικό συναπάντημα με Ελληνικούς και Κυπριακούς συλλόγους  σε Κύπρο και Ελλάδα με φιλοσοφικό  τίτλο <<Στα αχνάρια της Παράδοσης>>- Ειδική Ημερίδα  με θέμα <<Γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή – Κύπρος -  Αιγαίο, Μακεδονία Θράκη- Βόρειος Ήπειρος , ΑΟΖ >> με συμμετοχή επιφανών ομιλητών  -  Στροφή στο γνήσιο Ελληνικό τραγούδι με διοργάνωση εκδήλωσης – συναυλίας προς τιμήν  του Μιχάλη Βιολάρη, με συμμετοχή του ίδιου- Διάλεξη – εκδήλωση για τον Πολιτικό Πολιτισμό,όπου θα τιμήσουμε ανθρώπους που έβαλαν ή και βάζουν έντονη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του Πολιτικού Πολιτισμού    

4. Διοργάνωση θεματικών  εκδρομών ειδικού ενδιαφέροντος  με θέμα τον  Ελληνικό Πολιτισμό  σε Ελλάδα, Κάτω Ιταλία  και σε μέρη που άκμασε  σε παλαιότερες εποχές ο Ελληνισμός                                                                                                                    

5. Εξεύρεση οικήματος για στέγαση ή συστέγαση ή χρήση για  μέρος των δραστηριοτήτων μας.                     

6. Υλοποίηση παλαιότερης απόφαση μας για σύσταση Επιστημονικού Συμβουλευτικού Σώματος για παραγωγή τεκμηριωμένης πολιτικής και δράσης σε  καίρια ζητήματα που μας ενδιαφέρουν,  για ενίσχυση του παρεμβατικού μας ρόλου στην κοινωνία.Στο πλαίσιο αυτό  θα  εισάξουμε  τον  θεσμό του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με φορείς της Κύπρου της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Ήδη έχουμε υποβάλει προφορική πρόταση στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τα εκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία, καταρτίσθηκε σε σώμα στην πρώτη του συνεδρία την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στις 6:30, στο οίκημα της Αδούλωτης Κερύνειας, ως εξής:                

Ξενής Ξενοφώντος Πρόεδρος                                         

Μίμης Θεοδότου αντιπρόεδρος,                         

Βασιλική Σαββίδου γενικός γραμματέας             

Σωτήρης Βαρνάβα γενικός οργανωτικός              

Σταύρος Συκοπετρίτης ταμίας                             

Γιώργος Νικολάου μέλος                                   

Έλενα Οδυσσέως μέλος                                     

Μόνικα Λιατήρη μέλος                                        

Χρίστος Χατζηαθανασίου μέλος                         

Αντώνης Χατζίκκος μέλος 

Μαρία Χατζηστυλλή, μέλος

Παντελίτσα Μάρκου  μέλος 

Δανάη Γεωργιάδου μέλος

Όρκος Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΤΟ 324 π.Χ.
ΣΤΗΝ ΩΠΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ 9.000
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΧΟΝΤΩΝ ΚΑΘΕ
ΦΥΛΗΣ, ΕΛΛΗΝΩΝ – ΠΕΡΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗΔΩΝ

<< Σας εύχομαι, τώρα που τελειώνουν οι πόλεμοι, να ευτυχήσετε με την Ειρήνη.
Όλοι οι θνητοί, απ’εδώ και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός,
μονοιασμένοι για την κοινή προκοπή.
Να θεωρείτε την Οικουμένη Πατρίδα σας, με Κοινούς Νόμους,
όπου θα κυβερνούν οι άριστοι, ανεξαρτήτως φυλής.
Δεν χωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι, σε Έλληνες και Βαρβάρους.
Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν.
Τους καταμερίζω μ’ένα μόνο κριτήριο, την Αρετή.
Για μένα, κάθε καλός Ξένος, είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας,
είναι χειρότερος από Βάρβαρο.
Αν ποτέ σας παρουσιαστούν διαφορές, δεν θα καταφύγετε στα όπλα,
παρά θα τις λύσετε ειρηνικά. Στην ανάγκη θα σταθώ εγώ διαιτητής σας.
Τον ΘΕΟ, δεν πρέπει να τον νομίζετε ως αυταρχικό κυβερνήτη,
αλλά ως κοινό ΠΑΤΕΡΑ όλων, ώστε η διαγωγή σας
να μοιάζει με τη ζωή που κάνουν τ’αδέλφια στην οικογένεια.
Από μέρους μου, θεωρώ όλους, ΙΣΟΥΣ, λευκούς και μελαμψούς.
Και θα ήθελα να μην είστε μόνο υπήκοοι της κοινοπολιτείας μου,
αλλά μέτοχοι, όλοι συνέταιροι.
Όσο περνάει από το χέρι μου, θα προσπαθήσω να συντελεσθούν αυτά που υπόσχομαι>>.

  • facebook-square