ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ  2020

Στην παρουσία μελών και φίλων,  κόψαμε στις 4 Φεβρουαρίου 2020 τη Βασιλόπιττα  του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΙΕΠ,  ευχόμενοι  ο νέος χρόνος να φέρει την πολυπόθητη  Λευτεριά στη μαρτυρική Κύπρο  και τις αλύτρωτες  Ελληνικές πατρίδες.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  10 χρόνων από την Ιδρυτική Συνέλευση  μας στις  4 Φεβρουαρίου 2010, ο πρόεδρος  Ξενής Χ. Ξενοφώντος  ανακοίνωσε σειρά  σημαντικών εκδηλώσεων στο τρέχον και το επόμενο έτος ,  τονίζοντας  πως ο αγώνας για επικράτηση των αρχών του Ελληνικού Πολιτισμού, την  εθνική δικαίωση της Κύπρου και την αναγέννηση της Ελλάδος,  συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Στην πρώτη του  δεκαετία , το ΙΕΠ με  σταθερά και  μικρά βήματα καταξιώθηκε στη συνείδηση των  συμπατριωτών μας ως ένας  ανιδιοτελής και υπερκομματικός  οργανισμός  που αγωνίζεται για  τον πολιτισμό, τον άνθρωπο,  την Κύπρο,  την Ελλάδα και  τον απανταχού Ελληνισμό. Μέλη  και  στελέχη  ανανεώνουμε την υπόσχεση να συνεχίσσουμε τη σκληρή δουλειά  ενωμένοι και ομόψυχοι για επικράτηση των  πανανθρώπινων αξιών.  Το 2010 αποτελεί εφαλτήριο για άλματα στην πολύπλευρη δράση μας.  Όσοι πιστοί προσέλθετε ....

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

31 Ιανουαρίου 2020,  7.30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Μ. Κύκκου, Αρχάγγελος

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος η καθιερωμένη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, την οποία διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην παιδεία της Κύπρου και στα ελληνικά γράμματα η κ. Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, και ο κ. Παναγιώτης Περσιάνης, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού κ. Ξενή Ξενοφώντος, από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πρεσβείας, Γραμματέα Α’ της Πρεσβείας, κ. Αναστάσιο Κωνσταντάρα, και από την εκπρόσωπο του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, δρ. Ειρήνη Ροδοσθένους. Στους χαιρετισμούς τονίστηκε ο συμβολισμός της γιορτής και η σημασία της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων για ενίσχυση του φρονήματος του ελληνισμού και παροχή κινήτρων στη νέα γενιά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος – βοηθός διευθύντρια κ. Δανάη Γεωργιάδου. Η κ. Γεωργιάδου ανέλυσε το πέρασμα από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στη χριστιανική διδασκαλία και εξήγησε σύντομα τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός.

Για τη ζωή και το έργο της κ. Κλαίρης Αγγελίδου μίλησε η κ. Μαρία – Νίκη Θωμαΐδου, επιχειρηματίας, ενώ παρέμβαση έκανε και η κ. Άννα Σταφιδά, …….. . Οι ομιλήτριες τόνισαν τη δράση της τιμώμενης στον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, την προσφορά της ως φιλολόγου – καθηγήτριας, καθώς και το έργο της ως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Στη συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι «Παρά θιν΄ αλός», σε μουσική Μάριου Μελετίου, στίχους Κλαίρης Αγγελίδου και ερμηνεία της Αλέξιας Βασιλείου. Στην αντιφώνησή της η κ. Αγγελίδου, συγκινημένη από τη μουσική και τις εικόνες που προβλήθηκαν από την αγαπημένη της πόλη Αμμόχωστο, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ευχήθηκε την επιστροφή στην αγαπημένη πόλη.

Τον λόγο πήρε η κ. Ανδρεανή Ηλιοφώτου, φιλόλογος – συγγραφέας, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά στην παιδεία του κ. Παναγιώτη Περσιάνη, μέσα από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε την εκπαίδευση και από το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Η παρουσίαση της ζωής και του έργου του κ. Περσιάνη έκλεισε με προβολή αποσπάσματος από τηλεοπτική συνέντευξη του 1993, στην οποία ο τιμώμενος πανεπιστημιακός δάσκαλος αναπτύσσει την αξία της ελληνικής γλώσσας. Στην αντιφώνησή του ο κ. Περσιάνης ανέπτυξε τον ρόλο των σωματείων στη διαμόρφωση και διατήρηση του εθνικού φρονήματος.

 

Όλες οι παρουσιάσεις και ομιλίες συνοδεύονταν από προβολή πλούσιου φωτογραφικού αρχειακού υλικού.  

     

Κατακλείδα της βραδιάς ήταν το τραγούδι της Μελίνας Ασλανίδου «Δεν σε φοβάμαι», σε μουσική Γ. Παπαδόπουλου και στίχους Κ. Ντούμου.

Η εκδήλωσε έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Η ΟΡΕΣΤΙΣ”  ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνεις για τα όσα βίωσαν στο νησί μας κατά την πενθήμερη διαμονής τους 21- 25 Νοεμβρίου , αναχώρησαν από το νησί μας τα μέλη της πολυμελούς αντιπροσωπείας του Μορφωτικού Συλλόγου “Η Ορεστίς” Άργους Ορεστικου Καστοριάς, ως προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, ΙΕΠ.
Επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, το Διοικητήριο και το Μουσείο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου κατέθεσαν στεφάνια τιμής και ευγνωμοσύνης στους θυσιασθέντες, Ελλαδίτες και Κύπριους, για την ελευθερία και εθνική αποκατάσταση της μαρτυρικής Κύπρου. Επίσης επισκέφθηκαν το κατοχικό οδόφραγμα του “Λήδρα Παλλάς” και  σημεία της γραμμής αντιπαράταξης όπου ενημερώθηκαν για το Κυπριακό Ζήτημα και τις γεωοπολιτικές ανακατατάξεις στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον ρόλο Κύπρου – Ελλάδας στα τεκταινόμενα. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο μνημείο του “Αχυρώνα” Λιοπετρίου και στο Πολιτιστικό Κέντρο του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια απο τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Μορφίτη όπου ενημερώθηκαν για τα αίτια, την αφορμή και τις επιπτώσεις της Τουρκικής εισβολής του Ι974 καθώς και για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Μονή Κύκκου και στα όμορφα θερινά θέρετρα της μεγαλονήσου η καρδιά της οποίας πάλλει Ελληνικά εδώ και 3000 συναπτά έτη.  Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής τους δραστηριότητας, η χορωδία και το χορευτικό του συλλόγου “Η Ορεστίς” έδωσαν δύο παραστάσεις. Μιά στο μέγαρο της ΣΕΚ προς τιμήν του αείμνηστου γενικού γραμματέα του κινήματος, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Ιωάννου με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημεία του. Η όλη εκδήλωση γοήτευσε το κοινό τόσο με τις σπουδαίες φιλολογικές τοποθετήσεις, όσο και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής πανδαισίας που παρουσίασαν, η πολυφωνική χορωδία και το γυναικείο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου “Η Ορεστίς”. Η δεύτερη παράσταση η οποία ήταν εξίσου επιτυχής, πραγματοποιήθηκε στο Αρεδιού, σε συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίουμε τον χορευτικό όμιλο “Ρύμβος” Λευκωσίας υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Ξενής Χ. Ξενοφώντος διατράνωσε την αποφασιστικότητα της ηγεσίας και των στελεχών να εντείνουν την συστηματική και ακατάπαυστη προσπάθεια για θωράκιση της Ελληνικής φυσιογνωμίας της Κύπρου και τη συνεχή ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων Κυπρίων με τους αδελφούς της Μητροπολιτικής Ελλάδας, τους αλύτρωτους ομοεθνείς μας στη Βόρειο Ήπειρο και τον όπου γής Ελληνισμό. Επίσης, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του αδούλωτου Κυπριακού Ελληνισμού στον αγώνα των Μακεδόνων αδελφών μας για απεγκλωβισμό από την κατάπτυστη “Συμφωνία των Πρεσπών.” Παράλληλα, διατύπωσε την ετοιμότητα του ΙΕΠ, να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου και όχι μόνον.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Η Ορεστίς” Κώστας Αδάμ, εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του για τις όμορφες και συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν στο νησί, τονίζοντας ότι οι σχέσεις με την Κύπρο και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού θα τεθούν πλέον σε συστηματική βάση. Μάλιστα, αποδέχθηκε πρόταση για συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις για τα 10 χρονα του ΙΕΠ το 2020.  Και οι δύο οργανισμοί, διαμήνυσαν ότι σε τούτη τη δύσκολη και πονηρή περίοδο, Κύπρος, Ελλάδα και όπου γης Έλληνες, καλούνται να συνεργασθούν στενά και ειλικρινά για να απαλλαγούμε από τον κυριαρχούντα “μικροελλαδισμό” επαναφέροντας δυναμικά στο καθημερινό προσκήνιο τον όρο “Ελληνισμός” με τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του που φωτίζουν την οικουμένη εδώ και τρείς αιώνες.
Στο πλαίσιο της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Ναβαρίνο” στη Λευκωσία η οποία ξεκίνησε με το “Μακεδονία Ξακουστή” , το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού τίμησε τους ακαταπόνητους Ελλαδίτες ξεναγούς Αθανασία Κεραμάρη και Ιωάννη Πλίτση για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία των θεματικών εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στην Έλενα Οδυσσέως η οποία συνόδευε τα μέλη της αποστολής καθόλη τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κύπρο και βρισκόταν  συνεχώς στο πλευρό τους προκειμένου το ταξίδι τους να κυλήσει ομαλά κι ευχάριστα.

Λευκωσία 27.11.19
www.iep.org.cy

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΟΡΕΣΤΙΣ" ΚΩΣΤΑ ΑΔΑΜ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αγαπητέ Πρόεδρε, αδελφέ μου Ξενή, για μία ακόμη φορά δέξου τις θερμές μας ευχαριστίες για όλα όσα ζήσαμε και βιώσαμε στην πανέμορφη και μαρτυρική μας Κύπρο, όλο αυτό το διάστημα της παρουσίας μας, μετά την ευγενική και άκρως τιμητική πρόσκλησή σας. Δεν επισκεφθήκαμε φίλους, αλλά αδελφούς. Δεν επισκεφθήκαμε μία άλλη χώρα, αλλά ένα κομμάτι του Ελληνισμού. Για μας ήταν ένα μάθημα ιστορίας και πατριδογνωσίας.Αυτό που βγαίνει από τα χείλη όλων μας είναι το «εις το επανιδείν» γιατί η συνεργασία του συλλόγου μας με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Λευκωσίας, θα συνεχιστεί στο μέλλον με ανταλλαγές επισκέψεων, ώστε να ενισχυθεί η ενότητα του Ελληνισμού στην βάση, μέσω του πολιτισμού, της ανταλλαγής επισκέψεων και της επαφής μεταξύ αδελφών και συνελλήνων!

Εντυπωσιακές παραστάσεις της  πολυφωνικής χορωδίας και του χορευτικού συγκροτήματος στη Λευκωσία και την κοινότητα Αρεδιού.

Το Ινστιτούτο   Ελληνικού Πολιτισμού, ΙΕΠ, υποδέχεται  στην Κύπρο στις 21-25 Νοεμβρίου 2019,  πολυμελή αντιπροσωπεία του Μορφωτικού  Συλλόγου  « Η Ορεστίς»  Άργους Ορεστικού  Καστοριάς, με  παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα και χορωδία.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις  6 μ.μ.  στο μέγαρο της ΣΕΚ στον Στρόβολο,  η  <<Ορεστίς>> θα  παρουσιάσει  καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Φιλολογικού Μνημοσύνου προς τιμήν του πρώην γενικού γραμματέα της ΣΕΚ,  αγωνιστή της ΕΟΚΑ, αείμνηστου Μιχαλάκη Ιωάννου. Κύριος ομιλητής, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Το Σάββατο 23/11 στις 8 μ.μ.  το  Ινστιτούτο  Ελληνικού Πολιτισμού  διοργανώνει Μουσική – Χορευτική  βραδυά  στην αίθουσα δεξιώσεων  ΝΑVΑRΙΝΟ  [οδός  Ναβαρίνου 1] στη Λευκωσία με συμμετοχή του χορευτικού  συγκροτήματος  <<  Η Ορεστίς>>.  Η βραδυά  θα  διανθιστεί με Ελληνικό γλέντι και χορό.  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης,  θα τιμηθούν  oι ξεναγοί των εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα,  Σία Κεραμάρη και  Γιάννης Πλίτσης. Είσοδος με φαγητό και ποτό €20.  Δηλώσεις συμμετοχής  99 373 000.   

Την Κυριακή  24/11 στις 7 μ.μ.  η Χορωδία και το Χορευτικό ''Η Ορεστίς'',  η Χορευτική Ομάδα Αρεδιού και η ομάδα παραδοσιακού χορού του Χοροδιδασκαλείου ''Ρύμβος'' θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτική παράσταση που θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο του Β Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας στη Μαλούντα.

 Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και το Κέντρο Τέχνης και Βιωματικής μάθησης Όλβιον.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκδηλώσεις  Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

  • Με χορευτικό συγκροτημα και χορωδία,  κατόπιν πρόσκλησης του Ινστιτούτου   Ελληνικού Πολιτισμού 

Το Ινστιτούτο   Ελληνικού Πολιτισμού, ΙΕΠ,  υποδέχεται  στην Κύπρο στις 21-25 Νοεμβρίου 2019 εξηκονταμελή αντιπροωπεία του Μορφωτικού  Συλλόγου   «Η Ορεστίς»  Άργους Ορεστικού  Καστοριάς, με  παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα και χορωδία.  Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος του συλλόγου  Κώστας Αδάμ.  Μαζί μας θα βρίσκεται και ο φίλτατος Γιάννης Πλίτσης,   Ταμίας του συλλόγου και  ξεναγός  των εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα.

Η  φιλοξενούμενοι  μας θα  καταλύσουν σε  παραλαιακό ξενοδοχείο της  Λάρνακας. Κατά την εδώ διαμονή  τους  θα  τύχουν ξενάγησης  σε ιστορικούς,  πολιτιστικούς και προσκυνηματικος χώρους της  νήσου καθώς  και στη γραμμή αντιπαράταξης όπου  θα ενημερωθούν για το Κυπριακό Ζήτημα και εν γένει για τη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το χορευτικό και η χορωδία του συλλόγου "Η Ορεστίς"  θα δώσουν δύο παραστάσεις.  Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις  6 μ.μ  στο μέγαρο της ΣΕΚ στον Στρόβολο, στο πλαίσιο του Φιλολογικού Μνημοσύνου προς τιμήν του πρώην γενικού γραμματέα της ΣΕΚ, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Ιωάννου με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από τον θάνατο του.  Κύριος ομιλητής θα είναι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας  Ιωάννης Κσουλίδης. Συνδιοργανωτές  της εκδήλωσης είναι η ΣΕΚ,  το Ινστιτούτο   Ελληνικού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Απελευθωτικού Αγώνα  ΕΟΚΑ και ο ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου.  

Η δεύτερη παράσταση θα δοθεί στο οίκημα της Κοινότητας Αρεδιού της Επαρχίας Λευκωσίας την  Κυριακή  24/11 και ώρα 7 μ.μ.  σε συνεργασία του ΙΕΠ με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τη Σχολή Χορού  <<Ρύμβος>>  υπό τη διεύθυνση του  Δημήτρη Κωνσταντίνου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και στις δύο παραστάσεις.

Το Σάββατο 23/11 στις 8 το βράδυ το  Ινστιτούτο   Ελληνικού Πολιτισμού  διοργανώνει Μουσική – Χορευτική  βραδυά  στην αίθουσα δεξιώσεων ΝΑVΑRΙΝΟ, [οδός  Ναβαρίνου 1] στη Λευκωσία με συμμετοχή του  πολυμελούς συγκροτήματος  του συλλόγου  "Η Ορεστίς"  Άργους Ορεστικού.  Η βραδυά  θα  διανθιστεί με Ελληνικό γλέντι και χορό μέχρι αργά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης,  θα  τιμηθούν  oι ξεναγοί των εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα,  Σία Κεραμάρη και  Γιάννης Πλίτσης.

 ΕΙΣΟΔΟΣ  ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ € 20

 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής  99 373 000   και  iepcyprus@gmail.com

Στην  Κύπρο  60 μελής αντιπροσωπεία  του πολιτιστικού συλλόγου 

          “Η Ορεστίς”  Άργους Ορεστικού  Καστοριάς

  • facebook-square